Ohlédnutí za cestou do Velenje

Díky účasti Davida Janoška v naší výpravě vám můžeme přinést textové i obrázkové ohlédnutí za celou výpravou do Slovinska!

Po třech hodinách cesty první zastávka na hranicích s Rakouskem v Mikulově. Celý tým fasuje dnešní oběd – těstovinový salát s kuřecím masem.

Dukla: Triumf nebo tragédie? Důležitá otázka nejen pro Zubřany před blížícím se play-off, ale hlavně pro trenéra Michala Tonara, který po sezóně míří právě do pražského klubu. Časopis z benzínky tak míří do jeho rukou.

Cesta zatím utíká. Někdo spí, jiný sleduje TV nebo si čte. Ti nejzkušenější z týmu svádí lité boje v kartách na zadních sedačkách. Ve ferblu s upravenými pravidly zatím čeká na lepší kartu brankář Malina. „Pojďme raději hrát kopky. Tohle se nedá,“ říká s úsměvem naoko nešťastný gólman.

Po devíti a půl hodinách cesty vítá Zubřany páté největší slovinské město Velenje. Plánovaný hodinový trénink už házenkáři kvůli zdržení na cestě nestíhají. O půl třetí kousek za Vídní totiž zastavila autobus rakouská policie. Špatně nastavený mýtný box vyšel na pokutu 200 euro. Místo tréninku si tak házenkáři alespoň prohlédli halu, kde se zítra střetnou s domácím velkoklubem. „Pěkné to tady mají,“ zní z hloučku zuberských házenkářů.

Po prohlídce haly následovala večeře a ubytování v nedalekém hotelu, který zajistil slovinský celek. „Kluby se domluvily, že veškeré náklady vždy zaplatí domácí tým. My jsme platili hotel jim a oni budou nám,“ vysvětlil manažer zuberského klubu Michal Balhárek.

Extraligoví házenkáři Robe Zubří si už osahali halu ve Velenje. Dopolední hodinový trénink měl za úkol hlavně rozpohybovat hráče po včerejší dlouhé cestě. „Trénink byl spíš seznamovací, dlouhá přihrávka a trochu pohybu. Mají tu rozdílnou halu, než je v Zubří. Je tu malé hlediště za střídačkami a takový výklenek. Trénink byl důležitý hlavně pro brankáře, aby si na to opticky zvykli při dlouhých přihrávkách. Palubovka je klasická parketová, klukům to vyhovuje. Moc to na ní neujíždí, takže kotníky asi dostanou zabrat,“ popsal dopolední trénink a podmínky v hale trenér Zubří Michal Tonar.

Zajímavostí je, že dnes to nebylo poprvé, co někdo ze Zubří okusil místní palubovku. Od roku 2005 ve Velenje tři sezóny působil zuberský kanonýr Tomáš Řezníček.
Samotné město leží 60 km severovýchodně od Lublaně v Dolním Štýrsku. Do roku 1990 se jmenovalo Titovo Velenje a vřelý vztah ke komunistickému vládci bývalé Jugoslávie Josipu Brozi Titovi dosvědčuje i největší socha jeho osoby na světě, která bez podstavce měří přes 6 metrů.
Nad hornickým městem, kde sídlí společnost Gorejne známá výrobou kuchyňských spotřebičů, se pak nachází hrad Velenje, k němuž první písemná zmínka se datuje do roku 1264.

Nálada v týmu je po odpolední procházce městem zatím dobrá. „Jsem optimista před každým zápasem. Soupeř má teď něco nahráno, tak třeba nás podcení. Hlavně musíme zvládnout vstupy do poločasů, což nám minule dělalo problémy. Sebevědomí má soupeř asi vyšší, ale my jsme si ho taky teď zvedli ve Frýdku. Tak není důvod ho dnes trochu i ukázat,“ dodal s úsměvem před pohárovým zápasem Tonar.

Článek ze zápasu

„Pochvala celému týmu za bojovnost a snahu podat dobrý výkon. Působení v pohárech určitě mělo smysl. Klukům to třeba otevře oči. Viděli, kde je tlačí bota a na čem musí ještě zapracovat,“ uvedl po utkání trenér Zubří Michal Tonar.

Vstup do utkání Zubřanům nevyšel podobně jako v prvním vzájemném zápase. Velenje se rychle dostalo do vedení, které už do konce utkání nepustilo. Ve 21. minutě se sice dostali Valaši na rozdíl jediné branky, domácí však reagovali sérií pěti branek v řadě a první poločas vyhráli 15:9.

„Chtěli jsme se vyvarovat špatnému vstupu do utkání, ale nepovedlo se. Neproměnili jsme několik vyložených šancí, sedmičky. Poločas tak skončil o pět gólů a v tu chvíli jsme byli celkově mínus deset. To už se nám postup hodně vzdálil,“ uznal zuberský kouč Tonar.

Po přestávce se obraz hry příliš nezměnil. Velenje si stále udržovalo náskok, který v 53. minutě narostl na osm branek. Zubřané však dál bojovali a i díky prostřídání soupeře nakonec snížili na konečný čtyřbrankový rozdíl.

„Druhý poločas se nám celkem povedl. Zlepšili jsme se v obraně, získali několik balónů. Tým ukázal sílu a snahu dohrát zápas do nějakého přijatelného výsledku,“ chválil trenér Tonar, který ve druhém poločase pustil do hry i hráče z lavičky. „Vyčkávali jsme, jak se vyvrbí první poločas. Kdyby byla šance na postup, tak by se střídalo asi míň, ale takhle nemělo smysl tavit základní sestavu. I s přihlédnutím k tomu, že za týden začíná play-off,“ dodal Tonar.

Jeho mužstvo si zapsalo alespoň dílčí úspěch. Zubří je prvním týmem, který dokázal letos v Evropském poháru proti Velenje vyhrát poločas. „Moc bych to nepřeceňoval. Prohrálo se a nepostoupilo. Vzhledem k poločasovému výsledku, nedohrávalo ani Velenje v plné síle. I u nich došlo k prostřídání,“ upozornil trenér Robe Tonar.

Výkon házenkářů Zubří po utkání ocenil i trenér slovinského velkoklubu. „Děkuji Zubří za dobrý a férový zápas. Většinu utkání jsme sice byli lepším týmem, ale přesto to nevzdali a hráli až do konce. Stejně jako my mají velmi mladý kádr. Česká a slovinská házenkářská škola se od sebe liší, o to byly oba zápasy zajímavější,“ pochválil Zubřany domácí trenér Zoran Jovicic.

Jeho tým se zaměřil hlavně na nejlepšího střelce Zubří Miroslava Jurku. Reprezentační křídlo za pohárový dvojzápas vsítilo jen jednu branku. „Věděli jsme, že je nejlepší hráč Zubří a dávali jsme si na něj pozor. Upravili jsme podle toho taktiku zápasu a jsem rád, že vyšla,“ prozradil po pohárovém utkání slovinský kouč Jovicic.

 

RK GORENJE VELENJE – HC ROBE ZUBŘÍ 28:24 (15:9)

Zubří: Malina 1, Mizera, Krůpa – Dobeš 5, Hybner 4, Přikryl 4, Mazurek 3, Šustáček 2, Mičkal 1, Mořkovský 1, Hlinka 1, Havran 1, Palát 1, Jurka, Dokoupil, Fiala.

Nejvíce branek Velenje: Kavcic A. 5, Tajnik 4. Rozhodčí: Di Domenico, Fornasier (oba ITA). Sedmimetrové hody: 3/5 – 1/4. Vyloučení: 4:5. Bez diváků.

První zápas: 31:26, postupuje Velenje.

 

Děkuje všem partnerům a fanouškům za pomoc! Jen díky Vám se naše cesta pohárem dala uskutečnit.

Děkujeme také Davidu Janoškovi za jeho postřehy a fotografie.

Celá fotogalerie je na našem Facebooku.

Zdroj: https://valassky.denik.cz/ostatni_region/slovinsky-trener-ocenil-vykon-zubri-valasi-ale-v-poharu-skoncili-podivejte-se-20.html

banner2