Deník: Cítíme se v pohodě. Míříme co nejvýše, hlásí Lukáš Václav

Zubří – Jako noc a den se zatím liší uplynulá a stávající sezona extraligových házenkářů Gumáren Zubří. Před rokem se tým neskutečně trápil a měl po osmi kolech bilanci dvou výher a šesti porážek. Téměř na den přesně před rokem byl odvolán po neúspěšném experimentu srbský trenér Miroslav Ćelić a sezona pak končila na pokraji zájmu zápasy ve skupině o udržení a konečným devátým místem. Naproti tomu letos je to úplná pohádka. Tým v létě posílili čtyři hráči včetně dvou odchovanců a reprezentantů Tomáše Řezníčka a Martina Hrstky a Zubří šlape jako luxusní švýcarské hodinky.

zubri_jicin_20130202_0035

Po sedmi kolech s bilancí šesti výher a jediné porážky Zubřané zatím s mistrovskou Plzní kralují extralize a nehodlají ze svých pozic ustoupit. „Je super, že se nám zatím takto daří. Cítíme se v pohodě. Vítězství nám dodala potřebnou psychickou pohodu a podle mě to jde vidět v obraně i v útoku,“ pochvaluje si výborný start do sezony zuberská střední spojka Lukáš Václav (na snímku).

Zubří zatím náramně baví své fanoušky. Válcuje soupeře důrazným a pestrým postupným útokem, fungují také rychlé brejky. Zubřané střílejí v průměru přes třicet branek na zápas, více dala zatím jen Karviná. „Důležité jsou začátky zápasů, které se nám celkem daří. Když vedeme hned zkraje o pár gólů, hned se hraje lépe a v klidu. Snažíme se pak tahat hru rychle dopředu a z toho i pramení, že dáváme hodně gólů,“ říká Lukáš Václav.

Obrovská síla současného týmu Gumáren je vidět ve hře na postavenou obranu, která je oproti například minulé sezoně jako z jiného světa. Zásluhu na tom má bezesporu koncepční práce zkušeného a na hráče velmi náročného kouče Jiřího Kekrta, ale ruku v ruce s tím také velmi povedené letní nákupy, které ohromily celou extraligovou konkurenci. S hráči, jako jsou například Martin Hrstka nebo Tomáš Řezníček, vypadá zuberský postupný útok s trochou nadsázky jako jednoduché střelecké cvičení, které ke smůle soupeřů dost často končí v jejich brance. Právě přítomnost zkušených borců a navrátilců z ciziny Hrstky s Řezníčkem jde podle Lukáše Václava velmi znát a pomáhá to zvednout celý tým. „Je to hodně cítit. Soupeři se na oba více zaměřují a my ostatní máme více prostoru. V tomhle je jejich přínos pro tým obrovský. Obecně pro nás mladé hráče je to super zkušenost hrát s takovými borci, kteří mají třeba i spoustu reprezentačních zkušeností,“ uznává 20letý Lukáš Václav neoddiskutovatelné kvality Řezníčka s Hrstkou. Oba borci, kteří se po dlouhých letech v cizině v létě vrátili do mateřského klubu, jdou zuberským mladíkům příkladem, a to nejen při mistrácích. „Není to jen o samotných zápasech. Oba nám radí třeba i v tréninku. Snaží se maximálně, aby všechno klapalo, jak má, a z tohoto náš tým velmi těží,“ pochvaluje si Lukáš Václav.

S blížícím se koncem první poloviny základní části začíná být jasné, že pokud Zubří udrží podobnou formu, půjde do play off z hodně dobré pozice. O tom ale zatím v házenkářské baště mluvit příliš nechtějí. „Zatím se o tom nějak konkrétněji nebavíme. Play off je samozřejmě základ, ale je jasné, že chceme prostě být co nejvýše. Uvidíme. Zatím to klape a věříme, že to tak půjde i nadále,“ říká Václav.

Další, kdo pocítí sílu v pohodě hrajícího Zubří, bude v sobotu od 18 hodin celek Přerova. Poslední celek tabulky ještě nezískal ani bod a bylo by obrovským šokem, kdyby se mu něco podařilo urvat právě v Zubří. Přesto musí zůstat Valaši obezřetní a nic nepodcenit. „Jdeme zápas od zápasu a vždycky se soustředíme na ten nejbližší. Důležité bude opět chytit začátek,“ má jasno Lukáš Václav. ⋌(mha)

Autor: Marek Havran

banner2